V. Online Müzayede'de yer alan bütün resimler Yüksek Ressam / Restoratör BAYRAM KARŞİT tarafından ekspertiz edilip onaylanmıştır. V. Online Müzayede 9 ARALIK ÇARŞAMBA günü saat 21:00'dan itibaren CANLI olarak devam edecektir. Her lotun ekranda kalma süresi 30 saniyedir. Lotlar sıra ile satışa çıkacak ve son 10 saniyede teklif gelmesi halinde her lot 20 saniye daha uzayacaktır. Bilgilerinize arz olunur.
MUSTAFA HALİM ÖZYAZICI (1898-1964)
Rabbi Yessir Dua ve Hurufat Meşki, imzalı, Hicri 1353 tarihli, 23x23 cm
"Biz yazılarına hayranlıkla seyrederken sık sık tekrarladığı bir söz vardı: “Ufak tefek, kara kuru gördün de, beni Karamürsel sepeti mi sandın?”
Hakîkāten öyleydi. Hâline tavrına baksanız ummazdınız. Maddî refâhı çok yerinde olduğu hâlde yiyemezdi, giyemezdi. Yanlızlığın verdiği bir derbederlik içerisindeydi. Bu muydu o “âyetü’n-min-âyetillah” sanatkâr. Ancak yazarken görünce onu Karamürsel sepeti değil, hüsnühat bağından derlenmiş en nâdîde meyvelerle dolu bir hüner sepeti olduğunu anlardınız...
Hüsnühattın her nev’ini sür’atle ve suhûletle yazardı. ‘Kamış kalem’ denilen o nârin güzel, merhûmun ma’rifet dolu parmaklarına râm olmuşdu. Hele celî yazıda böyle sür’ate mâlik bir hattat, “celînin alemdârı Mustafa Râkım da dâhil görülmemişdir!” dersek, mübâlağa sayılmaz. Kubbe yazılarında, kendi boyundan uzun elifleri, lâmları rahatlıkla çekerken onu seyretmek bir zevkdi. Kubbe ve kuşak yazısı olarak en çok eser vermiş hattatımız Hâlim Hoca’dır. Bir sûreyi, verilen ölçüye göre, sıkışıklık yapmadan istif etmek ve istediği yerde bitirmek, ona mahsus ilâhî bir mevhîbedir. Müsveddesi yokdu. Zihninde tefekkür istifi yapar, onu kömür kalemi ile kâğıda öylece istif eder ve celî kalemini alıp hemen yazmağa başlardı.
Ahârlı kâğıda mürekkeple yazdıklarını tashih etmesi de bir ömürdü. İstiflerin arasını dili veya parmağı ile temizlemesine, doğrusu şaşardık. Bu sebeple eski eserleri de aslına uygun bir şekilde tamir eder, tamamlardı."
Share
Ask a question
Ask a question
SEYYİD ABDULLAH HİLMİ
Muhakkak/Sülüs/Nesih hatları ile Hilye-i Şerif (İcazetname) yazılı, 50x36 cm, İcazeti Veren: Rıza Efendi ve Hamdi Bursevi, Hicri 1298/Miladi 1881 tarihli, boşlukları saz yaprakları ve bahar çiçekleri ile tezyin edili
Share
Ask a question
Ask a question
KAMİL AKDİK (1861-1941)
Sülüs Nesih Kıta, Kaside yazılı, imzalı, hicri 1341/miladi 1922 tarihli, İç ve dış pervazı ebrulu, altın cetvelli, 23x30 cm
"Hat tarihinde zaman zaman kıdem ve dirayetiyle önde gelen hattatlara verilmesi mûtat olan ‘'Reîsülhattâtîn'' (Hattatların Başı) unvanı son olarak 21 Ağustos 1915'te Kâmil Efendi'ye tevcih edilmiştir.Kâmil Akdik disiplinli hayatı ve perhize dikkat etmesi sebebiyle uzun süren ömrünün sonlarında bile el titremesi ve görme bozukluğu gibi sıkıntılar çekmeden seçkin eserler bırakmıştır.
Dîvân-ı Hümayûn'daki resmî vazifesi esnasında divânî, celî-dîvânî veya rık'a hatlarıyla yazdığı menşur, berat, muâhedenâme, tasdiknâme gibi evrak dışında, yazı hocası olarak hazırladığı meşk'ler de pek çoktur. Ayrıca sülüs-nesih kıtalar, murakka'lar (yazı albümleri), hilye ve levhalar, kitabeler, bazı sûre ve cüzlerden başka birde Mushaf yazmıştır.Eski hattatların eserlerinden meydana gelen kıymetli hat koleksiyonu ölümünden sonra Topkapı Sarayı Müzesi'nce satın alınmıştır."
Share
Ask a question
Ask a question
HASAN SIRRI EFENDİ (1836-1907)
İstif: Rakım Efendi, Nakleden: Sırrı Efendi, Celi Sülüs Müsenna Levha, "Ya Hannan (Ey Çok Merhametli)" yazılı, 35x31 cm, altın ile halkar tarzında tezyin edili
"Süleymâniye müderrislerinden Beypazarlı Mehmed Emîn Efendi’nin oğlu olup H. 1252/M. 1836-1837 yılında Yeniköy’de doğdu. Oradaki ibtidâî mektebde okurken Kur’an’ı hıfzetdi. Yine oradaki Ra’ufî Dergâhı şeyhi Mehmed Emîn Efendi’den yazı meşkederek icâzet aldı. Musikî dersleri aldığı Kazasker Mustafa İzzet Efendi’den istifâde ile hüsn-i hatta maharet kazandı.
Eğitimini tamamladıktan sonra Ahkâm-ı Adliyye Nezâreti kâtiblerinden olarak senelerce devam etti. Daha sonra Meclis-i Ticâret İcrâ Dairesi’ne nakledildi ve icrâ memurluğuna kadar yükseldi. Sağlık sorunları nedeniyle emekliye sevkedildikten birkaç sene sonra 1325 yılının Şa’bân(Eylül-1907) ayında vefât etti. Rumelihisarı Kabristanı’nda medfun bulunan annesinin ve kızının yanına defnolundu. Naaşı daha sonra Yenikapı Mevlevîhânesi kabristanına nakledilmiştir.
Dinî ve din dışı eserleriyle bestekârlık gücünü de ortaya koyan Hasan Sırrı Efendi’nin durak, ilâhi ve şarkı formundaki toplam dokuz eseri günümüze ulaşmıştır (bu eserler için bk. Öztuna, I, 334). Bunların içinde yer alan üç şarkı, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Arşivi’nde Enderunlu Hâfız Hüsnü adına kayıtlıdır. "
Share
Ask a question
Ask a question
ALİ TOY (d.1960)
Celi Talik Ayet-i Kerime, imzalı, 35x37 cm, "Yalnız sana kulluk eder ve yalnız senden yardım isteriz", Hicri 1422/Miladi 2002 tarihli
"1960 senesinde Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde dünyaya geldi. Tavşanlı Tunçbilek Lisesi’nden mezun olduktan sonra eğitimine İstanbul Teknik Üniversitesi'nde devam etti. Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Yüksek lisansını Yıldız Üniversitesi’nde Röleve-Restorasyon dalında tamamladı. Öğrencilik yıllarında hat sanatına ilgi duymaya başlayan Toy, 1985 senesinde Prof. Dr. Ali Alparslan ile tanışarak talik hat üzerine dersler aldı. Talik hattan 1988 senesinde icazet alan Toy, 1988-1992 yılları arasında rika, divâni ve celi divâni hatları çalıştı. Hocası Prof. Dr. Ali Alparslan ile olan beraberlikleri, hocanın vefatı olan 2006 senesine kadar devam eden Toy’un hat eğitimi tam 21 sene sürdü.
Ali Toy; talik, divâni, celi divâni ve rika hatlarından başka şikeste, küfi ve mağribi hatları da araştırarak bu hatların birkaçından karma tasarımlar yazdı. Her çeşit klasik hattı, modern hattı ve çizgiyi eserlerinde başarıyla kullanan Toy’un yazdığı modern hatlar, mimarlık ve klasik hat eğitiminin kesişmesi sonucu ortaya çıkan eserlerdir. Ayrıca klasik hat tasarımlarında ve yeni arayışlarda Toy’un mimarlığının etkisi büyüktür. Yurt içinde ve yurt dışında birçok sergiye katılan ve 28 şahsi sergi açan Toy, IRCICA’nın düzenlediği 4 ayrı yarışmadan 6 ödül aldı. Çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdüren ve özellikle talik, divâni ve modern hat eserleriyle dikkat çeken Ali Toy, modern hatlarda mimari tasarım bilgisi ve temel geometrik çizgileri kullanmaktadır.
2017 yılında "Geleneksel sanatların yeni nesil sanatçılar eliyle tekrar fark edildiği bir dönemde, olgunluk çağında modern mimari ile hat sanatını aynı güzellikte buluşturmayı başarması, tasarımlarındaki kendine has yalın, etkili ve dengeli üslubuyla geleneksel hat sanatımıza bir bakıma yeniden can suyu vermesi" sebebiyle 'Geleneksel Sanatlar' dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verildi."
Share
Ask a question
Ask a question
MEHMED ZEKİ EL-MEVLEVİ (1812-1881)
Celi Talik Levha, imzalı, "Ya Hazreti Mevlana", Hicri 1292/ Miladi 1875 tarihli, 33x55 cm
"Bursa’da Kassam-ı Askerî Kalemi müstahdemlerinden Mehmed Refîk Efendi’nin oğlu olarak H. 1227/M. 1821 senesinde doğdu. İyi bir tahsilin ardından Mahkeme-i Şer‘iyye Kitâbeti’ne hulefa oldu. Bu esnada Bursa Mevlevîhânesi şeyhi Mehmed Dede’ye intisâb edip çile çıkardıktan sonra hilafete na’il oldu. Medrese tahsilini tamamladıktan sonra da Bâb-ı Zemîn Cami’nin imâmetine tayin edildi. Bursa’yı yerle bir eden H. 1271/M. 1855'teki büyük zelzeleden sonra, Sa’di Tekkesi civarındaki evini satıp İstanbul’a hicret etti.
İstanbul'da Yusuf Kâmil Paşa’nın himayesine girerek konağında tahsis olunan odada küberâya Mesnevî-i Şerif tedrisiyle meşgul olmaya başladı. Ayrıca paşanın kütüphânesine hâfız-ı kütûb olup arzu ettiği kitap ve levhâları tahrir ederdi. Yine onun delaletiyle bir müddet sonra Fetvâhâne’ye ta’lik mu‘allimi oldu. H. 1291/M. 1874 senesinde Üsküdar Mevlevîhânesi meşihâtine ta’yin olunan Mehmed Zekî Dedeefendi, cumartesi günleri orada ve Ramazân-ı Şerîf’de bazı camilerde Mesnevî-i Şerif tedris ederdi. Bu hâl üzere iken H. 9 Safer 1299/M. 31 Aralık 1881 tarihinde vefât etti. Üsküdar Mevlevîhânesi’nin hazîresine defnolundu.
Hemşehrîlerinden Askerî Tekā’üt Sandığı nüzzârından Senih Efendi vefatına şu tarihi düşmüştür:
Terk-i fânî eyledi târihini söyle Senih
Tekke-i bâkîye nakletdi Zekî-i Mevlevî "
Share
Ask a question
Ask a question
HAFIZ İBRAHİM ŞEVKİ EFENDİ (ö.1845)
Sülüs Nesih Kıta, Elif Kasidesi İlk Kıtası yazılı, imzalı, Hicri 1242 / Miladi 1826 tarihli, 25x32 cm
"İstanbullu’dur. Hüsn-i hattı İsmâ’il Zühdî Efendi’den meşkederek icâzet almış, Fâtih’te Otlukçu Yokuşu’ndaki hânesinde yazı ve talim-i hat ile meşgul olmaya başlamıştır. 1828 senesindeki Osmanlı-Rus harbinde istilâya uğrayan Balkan memleketlerini ziyâreti esnâsında Şumnu’da bulunan hattatların gayretlerinden etkilenen Sultan 2. Mahmud’un irâdesiyle hat muallimi olarak Şumnu’ya gönderilmiştir. Senelerce orada bulunduktan sonra Silistre’ye geçmiş ve burada da bir hayli hattat yetiştirmiştir. Muhtemelen orada vefât etmişse de tam yeri belli değildir."
Share
Ask a question
Ask a question
ABBAS NURİ (ö.1834)
Talik Karalama, imzalı, 35x25 cm, Levhanın arkasında hattatın özgeçmişi yazmaktadır.Kaçar dönemi padişahlarından Fetih Ali himayesinde yazılar yazmıştır.
Share
Ask a question
Ask a question
MERYEM NEVRUZİ
Muhakkak Hat ile "Muhammed Nebi ve Rasul" yazılı, 78x55 cm, imzalı, Hicri 1436 / Miladi 2015 tarihli, Tezhib: Yusufiniya, imzalı,
"1986 yılında İran'da doğdu. Üniversite tahsilini Kerec Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Dizayn Bölümünde yaptı.Sülüs hattında icazetini Hasan Çelebi ve Davut Bektaş hocadan aldı. Uluslararası birçok yarışmada dereceleri bulunan sanatçı Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Fas, Malezya, İspanya ve Fransa da muhtelif sergilere katılmıştır. Çalışmalarına İstanbul'da devam etmektedir."
Share
Ask a question
Ask a question
DERVİŞ ALİ (ö.1673)
Sülüs Nesih kıta, imzalı,20x28 cm, "Allah'ın nimet verdiği kişilere nimetleri hayırlı olsun","Nefsini bilen Rabbini bilir"
"Kendisinden sonra yaşayan ve aynı adı taşıyan iki hattattan ayırt edilmek için “Büyük”, “Birinci” veya “Mâruf” lakaplarıyla anılır. İstanbul’da doğdu. Yeniçeri ağası Kara Hasan oğlu Hüseyin Ağa’nın mânevî evlâdı veya kölesi olup onun yanında yetişmiş, gençliğinde karakullukçuluk vazifesinde de bulunmuştur. Aklâm-ı sitteyi Hâlid Erzurûmî’den öğrenmiş ve Şükrullah Halîfe, Pîr Mehmed b. Şükrullah, Hasan Üsküdârî, Hâlid Erzurûmî silsilesiyle kendisine kadar gelen Şeyh Hamdullah üslûbunu unutulmak üzere iken yeniden ihya etmiştir. Bu sebeple Derviş Ali’ye “şeyh-i sânî” veya “vâzıu’l-aslı’s-sânî” unvanları da verilmiştir. Tezhipleri ekseriya Sürâhî Mustafa adlı müzehhip tarafından yapılmış kırktan fazla mushaf (kırk beşinci mushafı 1064/1654 tarihini taşımaktadır), çok sayıda en‘âm, evrâd, kıta ve murakka‘ yazan Derviş Ali Ramazan 1084’te (Aralık 1673) hayli yaşlı olarak vefat etti. Defnedildiği Topkapı Mezarlığı’nda bugün mevcut olmayan kabir kitâbesindeki ifadeden, onun devrinin yaygın sporu okçulukla da uğraştığı anlaşılmaktadır. Yetiştirdiği pek çok hattat arasında Ağakapılı İsmâil ve Suyolcuzâde Mustafa efendiler önde gelenleridir. Derviş Ali Hâfız Osman’ın da ilk hocası olup yaşlılığı sebebiyle bu kabiliyetli gençle gerektiği gibi meşgul olamayınca onu Suyolcuzâde’ye göndermiştir.
Talebelerinden olan Köprülüzâde Fâzıl Ahmed Paşa’nın, sadrazamlığı sırasında Derviş Ali’nin kendisini ziyaretinde hocasını şeyhülislâmların karşılandığı noktadan karşılayıp elini öperek ona protokol üstü saygı gösterdiği ve makamında yanına oturttuğu kaynaklarda zikredilir."
Share
Ask a question
Ask a question
HASAN SIRRI EFENDİ (1836-1907)
Kufi Levha, "Allah'ın yardımı üzerine olsun" yazılı, imzalı, 28x40 cm
"Süleymâniye müderrislerinden Beypazarlı Mehmed Emîn Efendi’nin oğlu olup H. 1252/M. 1836-1837 yılında Yeniköy’de doğdu. Oradaki ibtidâî mektebde okurken Kur’an’ı hıfzetdi. Yine oradaki Ra’ufî Dergâhı şeyhi Mehmed Emîn Efendi’den yazı meşkederek icâzet aldı. Musikî dersleri aldığı Kazasker Mustafa İzzet Efendi’den istifâde ile hüsn-i hatta maharet kazandı.
Eğitimini tamamladıktan sonra Ahkâm-ı Adliyye Nezâreti kâtiblerinden olarak senelerce devam etti. Daha sonra Meclis-i Ticâret İcrâ Dairesi’ne nakledildi ve icrâ memurluğuna kadar yükseldi. Sağlık sorunları nedeniyle emekliye sevkedildikten birkaç sene sonra 1325 yılının Şa’bân(Eylül-1907) ayında vefât etti. Rumelihisarı Kabristanı’nda medfun bulunan annesinin ve kızının yanına defnolundu. Naaşı daha sonra Yenikapı Mevlevîhânesi kabristanına nakledilmiştir.
Dinî ve din dışı eserleriyle bestekârlık gücünü de ortaya koyan Hasan Sırrı Efendi’nin durak, ilâhi ve şarkı formundaki toplam dokuz eseri günümüze ulaşmıştır (bu eserler için bk. Öztuna, I, 334). Bunların içinde yer alan üç şarkı, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Arşivi’nde Enderunlu Hâfız Hüsnü adına kayıtlıdır"
Share
Ask a question
Ask a question
Prof. FEVZİ GÜNÜÇ (1956-2013)
Nesih yazıyla Fatiha ve Elif-Lam-Mim sureleri yazılı, 60x55 cm, imzalı, Hicri 1422 / Miladi 2002 tarihli
Share
Ask a question
Ask a question
EL-HAC MAHMUD İMAM KASTALANİ
Sülüs Nesih Kıta, imzalı, Hicri 1169/Miladi 1755 tarihli, 35x28 cm, Şam'la ilgili hadis-i şerifler yazılı, "Şam'da yaşayan said olur","Şam'da ölen şehid olur" yazılı, Hattatın Hocası: Mehmed Rasim Efendi
Share
Ask a question
Ask a question
ABDÜLFETTAH EFENDİ (ö.1896)
Tuğra formunda Zerendut levha, imzalı,Hicri 1283/ Miladi 1867 tarihli, 38x43 cm, "Medet Ya Ali", "Hacı Hazreti Hünkar Bektaş-ı Veli Kuddise Sirruhu"
"Sakızlı bir Rum çocuğu iken Sadrazâm Husrev Mehmed Paşa tarafından satın alınarak, onun dairesinde yetişmiş, ser-askerliği zamanında da Bab-ı Ser-askerî'ye alınmıştır. Burada da Arapça, Farsça, hendese ve hesap öğrenmiş, sülüs, celî sülüs, nesih, ta’lik, dîvânî ve rık’a talim ederek icâzet almıştır. H. 1247/M. 1831-1832’de Husrev Paşa’nın divitdârı olmuş, daha sonra bazı muallimliklerde bulunmuştur. H. 1255/M. 1839’da fahri olarak Sadâret Mektubî Kalemi’ne girmiş, H. 11 Receb 1252/M. 4 Haziran 1846’da hâce rütbesi almıştır. Bundan sonra sırasıyla Sivas ve Amasya evkaf müdürü, Saruhan, Kastamonu ve Selânik malmüdürü olup H. 1 Muhârrem 1274/M. 22 Ağustos 1857 tarihinde ser-sikkeken tayin edilmiş, H. 1277/M. 1860-1861’da filifrat imâli için Viyana ve ve ardından Paris’e gitmiştir. H. 1295/M. 1878’de İmhây-ı Kavâ’im Komisyonu âzâlığında bulunan Abdülfettah Efendi, H. 22 Şa’bân 1296/M. 11 Ağustos 1879’da bâlâ rütbesine elde etmiş, ayrıca tedricen birinci rütbeden Mecidî ve birinci rütbeden Osmânî nişanlarına sahip olmuştur. Sultan Mahmud Türbesi hazîresinde medfundur. "
Share
Ask a question
Ask a question
MEHMED NURİ SİVASİ (ö.1935)
Gubari Levha, imzalı, Fetih Suresi yazılı, Hicri 1332/Miladi 1914 tarihli, 35x40 cm , "Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik.”
"Hüsn-i hattı çocukluk çağında iken Abdullah Rüşdî Efendi nâmında bir hattattan meşkederek icâzet almış olan Mehmed Nûrî Sivâsî, yukarıda beyân edildiği üzere gubârîde mâhir bir hattat idi. Bilhassa meşhur hattatların yazılarından istifâde ederek, bunlardan çıkardığı kalıpların içlerini büyük bir sabırla, Yasin ve Bakara gibi sûrelerle dolduran hattatımız, hat san‘atında nev’-i şahsına münhasır bir ekol oluşturmayı başarmıştır.
Üsküdar Yeni Vâlide Cami imâmı Necmeddîn Okyay’ın naklettiğine göre, 1910 senesinde bir gün Üsküdar’a geçmiş olan Sâmî Efendi, namaz için tilmizinin görev yapmakta olduğu cami’e girmiş. O esnâda camide bulunan Mehmed Nûrî Sivâsî’yi üstâd-ı bî-nâzire takdîm eden Necmeddîn Okyay’ın ricâsı üzerine yazılarını tedkîk eden Sâmî Efendi, hayretini gizleyememiş ve açık sözlülüğü ile şu cevabı vermiş: Çıldırmadan yazılmaz.
Gerçekten de büyük bir sabır gerektiren bir sürecin ürünü olan âsârı incelendiğinde, Sâmî Efendi’ye hak vermemek mümkün değildir. Bâb-ı Meşihât menşe’li olduğundan daha ziyâde ta’lik yazı kalıpları kullanmış olan Mehmed Nûrî Sivâsî’nin en özgün çalışması ise, hiç şüphesiz Türk bayrağının ay-yıldız kombinasyonu üzerine yaptığı çalışma olup müte’addid nüshâsını vücûda getirmiştir. Vakıf Hat Sanatları Müzesi başta olmak üzere müzelerde ve özel koleksiyonlarda çok sayıda levhâsı bulunmaktadır."
Share
Ask a question
Ask a question
MERİVAN ŞUVANİ
Dev Ebat Müteselsil Besmele, imzalı, Hicri 1435/ Miladi 2014, 58x95 cm
Share
Ask a question
Ask a question
MUSTAFA HALİM ÖZYAZICI (1898-1964)
Sülüs Nesih Rabbi Yessir Duası ve Müfredat Meşki, imzalı,34x38 cm, Kazasker Mustafa İzzet Efendi'den Naklen Yazılı
"Biz yazılarına hayranlıkla seyrederken sık sık tekrarladığı bir söz vardı: “Ufak tefek, kara kuru gördün de, beni Karamürsel sepeti mi sandın?”
Hakîkāten öyleydi. Hâline tavrına baksanız ummazdınız. Maddî refâhı çok yerinde olduğu hâlde yiyemezdi, giyemezdi. Yanlızlığın verdiği bir derbederlik içerisindeydi. Bu muydu o “âyetü’n-min-âyetillah” sanatkâr. Ancak yazarken görünce onu Karamürsel sepeti değil, hüsnühat bağından derlenmiş en nâdîde meyvelerle dolu bir hüner sepeti olduğunu anlardınız...
Hüsnühattın her nev’ini sür’atle ve suhûletle yazardı. ‘Kamış kalem’ denilen o nârin güzel, merhûmun ma’rifet dolu parmaklarına râm olmuşdu. Hele celî yazıda böyle sür’ate mâlik bir hattat, “celînin alemdârı Mustafa Râkım da dâhil görülmemişdir!” dersek, mübâlağa sayılmaz. Kubbe yazılarında, kendi boyundan uzun elifleri, lâmları rahatlıkla çekerken onu seyretmek bir zevkdi. Kubbe ve kuşak yazısı olarak en çok eser vermiş hattatımız Hâlim Hoca’dır. Bir sûreyi, verilen ölçüye göre, sıkışıklık yapmadan istif etmek ve istediği yerde bitirmek, ona mahsus ilâhî bir mevhîbedir. Müsveddesi yokdu. Zihninde tefekkür istifi yapar, onu kömür kalemi ile kâğıda öylece istif eder ve celî kalemini alıp hemen yazmağa başlardı.
Ahârlı kâğıda mürekkeple yazdıklarını tashih etmesi de bir ömürdü. İstiflerin arasını dili veya parmağı ile temizlemesine, doğrusu şaşardık. Bu sebeple eski eserleri de aslına uygun bir şekilde tamir eder, tamamlardı."
Share
Ask a question
Ask a question
MUSTAFA HALİM ÖZYAZICI (1898-1964)
Sülüs Levha, imzalı, 37x42 cm, "Allah'ı çokça zikredin, Hepiniz emriniz altındakilerden sorumlusunuz, En güzel söz Allah'ın sözüdür" yazılı
"Biz yazılarına hayranlıkla seyrederken sık sık tekrarladığı bir söz vardı: “Ufak tefek, kara kuru gördün de, beni Karamürsel sepeti mi sandın?”
Hakîkāten öyleydi. Hâline tavrına baksanız ummazdınız. Maddî refâhı çok yerinde olduğu hâlde yiyemezdi, giyemezdi. Yanlızlığın verdiği bir derbederlik içerisindeydi. Bu muydu o “âyetü’n-min-âyetillah” sanatkâr. Ancak yazarken görünce onu Karamürsel sepeti değil, hüsnühat bağından derlenmiş en nâdîde meyvelerle dolu bir hüner sepeti olduğunu anlardınız...
Hüsnühattın her nev’ini sür’atle ve suhûletle yazardı. ‘Kamış kalem’ denilen o nârin güzel, merhûmun ma’rifet dolu parmaklarına râm olmuşdu. Hele celî yazıda böyle sür’ate mâlik bir hattat, “celînin alemdârı Mustafa Râkım da dâhil görülmemişdir!” dersek, mübâlağa sayılmaz. Kubbe yazılarında, kendi boyundan uzun elifleri, lâmları rahatlıkla çekerken onu seyretmek bir zevkdi. Kubbe ve kuşak yazısı olarak en çok eser vermiş hattatımız Hâlim Hoca’dır. Bir sûreyi, verilen ölçüye göre, sıkışıklık yapmadan istif etmek ve istediği yerde bitirmek, ona mahsus ilâhî bir mevhîbedir. Müsveddesi yokdu. Zihninde tefekkür istifi yapar, onu kömür kalemi ile kâğıda öylece istif eder ve celî kalemini alıp hemen yazmağa başlardı.
Ahârlı kâğıda mürekkeple yazdıklarını tashih etmesi de bir ömürdü. İstiflerin arasını dili veya parmağı ile temizlemesine, doğrusu şaşardık. Bu sebeple eski eserleri de aslına uygun bir şekilde tamir eder, tamamlardı."
Share
Ask a question
Ask a question
FERHAT KURLU (d.1976)
Celi Sülüs "Ya Fettah" yazılı, imzalı, Hicri 1421 tarihli, 47x36 cm
ALDIĞI ÖDÜLLER
1- IRCICA 5.milletlerarası hat yarışması celi-sülüs 1.lik ödülü.
2- IRCICA 6. milletler arası hat yarışması sülüs 1. mansiyon.
3- Antik aş. Hilye-i şerife hat yarışması celi-sülüs, sülüs, nesih 1.lik. Ödülü
4-Kültür Bakanlığı 13. devlet hat yarışması başarı ödülü.
5- Albarakatürk Özel Finans Kurumu hat yarışması celi-sülüs 1.lik ödülü.
6-Albarakatürk özel finans kurumu hat yarışması sülüs 1.lik ödülü.
7-Caizetül-bürdeh hat yarışması(UAE) 2.lik ödülü.(Bu yarışmda birincilik ödülü verilmemiştşr.)
8-Şarika emirliği hat buluşması celi-sülüs birincilik ödülü.(nisan 2008)
9-IRCICA 8.milletler arası hat yarışması celi-talik mansiyon ödülü
10-Cezayir milletler arası hat buluşması 2.lik ödülü (Haziran2010)
11-16.Devlet süsleme sanatları müsabakası hüsn-ü hat başarı ödülü.(Mayıs 2011)
Share
Ask a question
Ask a question
FERHAT KURLU (d.1976)
Sülüs levha " Şeriatte şu senindir bu benim, tarikatte hem senindir hem benim, hakikatte ne senindir ne benim," yazılı, imzalı, 30x43 cm, Hicri 1421 / Miladi 2001 tarihli,
ALDIĞI ÖDÜLLER
1- IRCICA 5.milletlerarası hat yarışması celi-sülüs 1.lik ödülü.
2- IRCICA 6. milletler arası hat yarışması sülüs 1. mansiyon.
3- Antik aş. Hilye-i şerife hat yarışması celi-sülüs, sülüs, nesih 1.lik. Ödülü
4-Kültür Bakanlığı 13. devlet hat yarışması başarı ödülü.
5- Albarakatürk Özel Finans Kurumu hat yarışması celi-sülüs 1.lik ödülü.
6-Albarakatürk özel finans kurumu hat yarışması sülüs 1.lik ödülü.
7-Caizetül-bürdeh hat yarışması(UAE) 2.lik ödülü.(Bu yarışmda birincilik ödülü verilmemiştşr.)
8-Şarika emirliği hat buluşması celi-sülüs birincilik ödülü.(nisan 2008)
9-IRCICA 8.milletler arası hat yarışması celi-talik mansiyon ödülü
10-Cezayir milletler arası hat buluşması 2.lik ödülü (Haziran2010)
11-16.Devlet süsleme sanatları müsabakası hüsn-ü hat başarı ödülü.(Mayıs 2011)
Share
Ask a question
Ask a question
FERHAT KURLU (d.1976)
Celi Sülüs Levha "Benim namazım, ibadetim, hayatım ve ölümüm hep alemlerin Rabbi Allah içindir." yazılı, 26x64 cm, imzalı, Hicri 1421 / Miladi 2001 tarihli
ALDIĞI ÖDÜLLER
1- IRCICA 5.milletlerarası hat yarışması celi-sülüs 1.lik ödülü.
2- IRCICA 6. milletler arası hat yarışması sülüs 1. mansiyon.
3- Antik aş. Hilye-i şerife hat yarışması celi-sülüs, sülüs, nesih 1.lik. Ödülü
4-Kültür Bakanlığı 13. devlet hat yarışması başarı ödülü.
5- Albarakatürk Özel Finans Kurumu hat yarışması celi-sülüs 1.lik ödülü.
6-Albarakatürk özel finans kurumu hat yarışması sülüs 1.lik ödülü.
7-Caizetül-bürdeh hat yarışması(UAE) 2.lik ödülü.(Bu yarışmda birincilik ödülü verilmemiştşr.)
8-Şarika emirliği hat buluşması celi-sülüs birincilik ödülü.(nisan 2008)
9-IRCICA 8.milletler arası hat yarışması celi-talik mansiyon ödülü
10-Cezayir milletler arası hat buluşması 2.lik ödülü (Haziran2010)
11-16.Devlet süsleme sanatları müsabakası hüsn-ü hat başarı ödülü.(Mayıs 2011)
Share
Ask a question
Ask a question
AHMET BURSALI (d.1966)
Celi Sülüs Nazar Ayeti, imzalı, Hicri 1441, 33x42 cm
"1966 yılında İstanbul İstinye'de doğdu. Sarıyer İmam Hatip Lisesinde okudu. Hat sanatı ile tanışıklığı, Hattat Hamid Aytaç beyden dersler almış babası Mustafa Necati Bursalı hoca vesilesiyle oldu. Hat sanatı çalışmalarına 2002 yılında başladı. Hasan Çelebi ve Davud Bektaş hocalardan Rika, Nesih ve Sülüs dersleri almıştır. 2008 yılında İcazetini İrcica'da düzenlenen törenle Hasan Çelebi hocadan almıştır. Hat sanatında klasik usullere bağlı kalarak eser üretmeye devam etmektedir. Cumhurbaşkanlığı Koleksiyonunda ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Halen çalışmalarına Üsküdar'daki atölyesinde devam etmektedir."
Share
Ask a question
Ask a question
AHMET BURSALI (d.1966)
Celi Sülüs İstif, imzalı, "(Kuran) müminler için şifa ve rahmettir" yazılı, Hicri 1441 tarihli, 49x66 cm
"1966 yılında İstanbul İstinye'de doğdu. Sarıyer İmam Hatip Lisesinde okudu. Hat sanatı ile tanışıklığı, Hattat Hamid Aytaç beyden dersler almış babası Mustafa Necati Bursalı hoca vesilesiyle oldu. Hat sanatı çalışmalarına 2002 yılında başladı. Hasan Çelebi ve Davud Bektaş hocalardan Rika, Nesih ve Sülüs dersleri almıştır. 2008 yılında İcazetini İrcica'da düzenlenen törenle Hasan Çelebi hocadan almıştır. Hat sanatında klasik usullere bağlı kalarak eser üretmeye devam etmektedir. Cumhurbaşkanlığı Koleksiyonunda ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Halen çalışmalarına Üsküdar'daki atölyesinde devam etmektedir."
Share
Ask a question
Ask a question
AHMED ŞÜKRİ EFENDİ
Sülüs Nesih Kıta,"Hz.Ali Nasihat", imzalı, Hicri 1315 / Miladi 1897 tarihli, 30x40 cm
"Ahmed Şükri Efendi hüngar çavuşlarındandır.Terceme-i hali ve vefat tarihi malum olmayan hattatımızın bilinen eserlerinden güzel yazdığı anlaşılmaktadır.Çok nadir çıkan kıtalarından birinin ketebesinde Bakkal Arif'in talebesi olduğunu belirtmektedir."
Share
Ask a question
Ask a question
ABDÜLHALİK HAKKI
Sülüs Nesih Kıta, imzalı, Sülüs yazıyla ayet-i kerime ve nesih yazıyla hadis-i şerifler yazılı, "Biz geceyi ve gündüzü birer nişan olarak yarattık"(İsra 12), 20x28 cm
Share
Ask a question
Ask a question
SÜLEYMAN HİKMETİ EFENDİ (ö.1814)
Sülüs Nesih Kıta, "Hadis-i Şerifler"yazılı, imzalı, 20x26 cm, "İstişare ve istihare yapana pişmanlık yoktur."
Share
Ask a question
Ask a question
ALİ TOY (d.1960)
Kufi (Makıli) Hat ile "En-Nur" yazılı, Dörtlü Kompozisyon, imzalı, 2009 tarihli, 70x70 cm
"1960 senesinde Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde dünyaya geldi. Tavşanlı Tunçbilek Lisesi’nden mezun olduktan sonra eğitimine İstanbul Teknik Üniversitesi'nde devam etti. Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Yüksek lisansını Yıldız Üniversitesi’nde Röleve-Restorasyon dalında tamamladı. Öğrencilik yıllarında hat sanatına ilgi duymaya başlayan Toy, 1985 senesinde Prof. Dr. Ali Alparslan ile tanışarak talik hat üzerine dersler aldı. Talik hattan 1988 senesinde icazet alan Toy, 1988-1992 yılları arasında rika, divâni ve celi divâni hatları çalıştı. Hocası Prof. Dr. Ali Alparslan ile olan beraberlikleri, hocanın vefatı olan 2006 senesine kadar devam eden Toy’un hat eğitimi tam 21 sene sürdü.
Ali Toy; talik, divâni, celi divâni ve rika hatlarından başka şikeste, küfi ve mağribi hatları da araştırarak bu hatların birkaçından karma tasarımlar yazdı. Her çeşit klasik hattı, modern hattı ve çizgiyi eserlerinde başarıyla kullanan Toy’un yazdığı modern hatlar, mimarlık ve klasik hat eğitiminin kesişmesi sonucu ortaya çıkan eserlerdir. Ayrıca klasik hat tasarımlarında ve yeni arayışlarda Toy’un mimarlığının etkisi büyüktür. Yurt içinde ve yurt dışında birçok sergiye katılan ve 28 şahsi sergi açan Toy, IRCICA’nın düzenlediği 4 ayrı yarışmadan 6 ödül aldı. Çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdüren ve özellikle talik, divâni ve modern hat eserleriyle dikkat çeken Ali Toy, modern hatlarda mimari tasarım bilgisi ve temel geometrik çizgileri kullanmaktadır.
2017 yılında "Geleneksel sanatların yeni nesil sanatçılar eliyle tekrar fark edildiği bir dönemde, olgunluk çağında modern mimari ile hat sanatını aynı güzellikte buluşturmayı başarması, tasarımlarındaki kendine has yalın, etkili ve dengeli üslubuyla geleneksel hat sanatımıza bir bakıma yeniden can suyu vermesi" sebebiyle 'Geleneksel Sanatlar' dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verildi."
Share
Ask a question
Ask a question
CEVAD HURAN (d.1977)
Celi Sülüs İstif, imzalı,95x91 cm, "Nun.Kaleme ve satır satır yazdıklarına andolsun!" (Kalem-1) , Hicri 1428/Miladi 2007 tarihli
1977’de İran’da doğdu.1998-2002’de İran’da hattat Hakim GANNAM’ın yanında Sülüs çalışmalarına başladı.Daha sonra Hattat Mehmed ÖZÇAY’ın yanında hat çalışmak üzere Istanbul’a geldi.Sülüs meşklerini bir yılda tamamladı ve Hattat Muhammed ÖZÇAY’ın yanında Celi Sülüs eğitimi görmeye devam etti.2005 Kasım ayında İRCİCA’da yapılan İcazet töreninde Hattat Mehmed ÖZÇAY’dan Sülüs icazetini aldı.Halen İstanbul’da hat çalışmalarına devam etmektedir.
ÖDÜLLER:
1-2004 İstanbul 6.Uluslararası hat yarışması Sülüs dalında 1.’lik ödülü.
2-2004 İstanbul 6.Uluslararası hat yarışması Celi Sülüs dalında 1.’lik ödülü.
3-2005 Antik A.Ş Hilye-i Şerife yarışması Celi-Sülüs,Sülüs-Nesih dalında 1.’lik ödülü.
4-2005 Albaraka Türk Uluslar arası hat yarışması özel ödülü.
5-2005 Albaraka Türk Uluslar arası hat yarışması Sülüs dalında 2.’lik ödülü.
6-2012 İstanbul Uluslar arası 1. Hilye-i Şerife yarışması özel ödülü.
7-2015 İstanbul Uluslar arası 2. Hilye-i Şerife yarışması özel ödülü.
Share
Ask a question
Ask a question
CEVAD HURAN (d.1977)
Sülüs Besmele, imzalı, Hicri 1426/ Miladi 2006 tarihli, 20x35
1977’de İran’da doğdu.1998-2002’de İran’da hattat Hakim GANNAM’ın yanında Sülüs çalışmalarına başladı.Daha sonra Hattat Mehmed ÖZÇAY’ın yanında hat çalışmak üzere Istanbul’a geldi.Sülüs meşklerini bir yılda tamamladı ve Hattat Muhammed ÖZÇAY’ın yanında Celi Sülüs eğitimi görmeye devam etti.2005 Kasım ayında İRCİCA’da yapılan İcazet töreninde Hattat Mehmed ÖZÇAY’dan Sülüs icazetini aldı.Halen İstanbul’da hat çalışmalarına devam etmektedir.
ÖDÜLLER:
1-2004 İstanbul 6.Uluslararası hat yarışması Sülüs dalında 1.’lik ödülü.
2-2004 İstanbul 6.Uluslararası hat yarışması Celi Sülüs dalında 1.’lik ödülü.
3-2005 Antik A.Ş Hilye-i Şerife yarışması Celi-Sülüs,Sülüs-Nesih dalında 1.’lik ödülü.
4-2005 Albaraka Türk Uluslar arası hat yarışması özel ödülü.
5-2005 Albaraka Türk Uluslar arası hat yarışması Sülüs dalında 2.’lik ödülü.
6-2012 İstanbul Uluslar arası 1. Hilye-i Şerife yarışması özel ödülü.
7-2015 İstanbul Uluslar arası 2. Hilye-i Şerife yarışması özel ödülü.
Share
Ask a question
Ask a question
MUSTAFA CEMİL EFE (d.1979)
"Vav Kompozisyon", imzalı, Hicri 1439 tarihli, 44x66 cm
Share
Ask a question
Ask a question
ABDULLAH ŞAMİZADE
Sülüs Nesih Kıta, Hadis-i şerifler yazılı, 18.yüzyıl sonları, 26x20 cm, “ Ezan ile kamet arasındaki dua reddedilmez , Mümine küfretmek ve onu öldürmek küfürdür “ Eserin koltukları klasik üslupta dış pervazı lacivert zemin üzerine altın halkar tezyinatlıdır
"Türk hat san’atının iştihâr etmemiş hattatlarından biri olan Abdullah Efendi, Mehmed Efendi nâmında bir zâtın oğlu olup Şâm’da doğmuştur. Bu nedenle muhibleri tarafından “Şâmîzâde” künyesiyle yad olunmuştur. İbtidâ’î eğitimini memleketinde ikmâl eyledikten sonra medrese tahsîli için gittiği İstanbul’da hüsn-i hatta gönül vererek, Osmanlı hat san’atının kendine mahsus bir şive oluşturmayı başarabilmiş hattatlarından olan Şekerzade Seyyid Mehmed Efendi'ye müdâvemetle aklâm-ı sitteden mücâz olmuştur.
Tuhfe-i Hattâtîn’de, icâzetini aldıktan sonra Sultân Ahmed Cami civârındaki hânesinde kitâbetle meşgul olduğu ve nice âsâr yâdigâr bıraktıktan sonra, – H. 1202/M. 1787-1788 senesinden evvel – vefât ettiği mukayyeddir. Ancak vefât tarihi ile medfeni hakkında herhangi bir ma’lûmât hâsıl olmamıştır."
Share
Ask a question
Ask a question
ALİ ŞÜKRÜ EFENDİ
Sülüs Nesih İcazet, , Hicri 1260/ Miladi 1844 tarihli, 28x23cm, İcazeti Veren : Mehmed Rüşdi ve Rakım Efendi, Oklu Besmele ve Besmele yazmanın fazileti ile ilgili Hadis-i Şerif yazılı, stilize edilmiş motiflerle tezhipli
Share
Ask a question
Ask a question
TURAN SEVGİLİ (d.1945)
Celi Divani Hilye-i Şerif, imzalı, Hicri 1428 / Miladi 2007 tarihli, 57x35 cm
"1945 yılında Erzurum Oltu'da doğan Turan Sevgili, ilk, orta ve lise tahsilini Çorum'da tamamladıktan sonra 1967 yılında İstanbul İlahiyat Fakültesi'nden, daha sonra da M.S.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü'nden mezun oldu.
1963 yılında son dönem hat ustalarından merhum Hamid Aytaç ile hat sanatın meşkine başladı, kendisinden Kufi, Sülüs, Nesih, Ta'lik, Divani, Celi Divani olmak üzere 6 çeşit yazıdan icazet (diploma) aldı.
1981-82 yılında Bursa İlahiyat Fakültesi'ne hat öğretim üyesi olarak atanan Turan Sevgili bir süre burada görev yaptı.
Aynı zamanda davetiye ve özel siparişler için Türkçe kaligrafilerde yazan ustanın birçok özel koleksiyonda ve camide eserleri bulunmaktadır.
Suudi Arabistan'daki bir yayınevi için Kur'an-ı Kerim yazan sanatçının bu çalışması büyük ilgi gördü. Ünlü hattatların portrelerini ve eserlerini içeren bir Hattatlar Albümü hazırlayan sanatçı, 1963 yılından beri Cağaloğlu'nda profesyonel olarak hattatlık ve ressamlık yapmakta ve talebeleriyle bu sanatı gelecek nesillere aktarmaktadır."
Share
Ask a question
Ask a question
ERMAN YORDAM (d.1985)
24 ayar altın kullanılarak modern hat ile Besmele ve Ayet-i Kerime yazılı, imzalı, "Allah bilir siz bilmezsiniz", Hicri 1441 tarihli , 70x50 cm
Share
Ask a question
Ask a question
AHMET BURSALI (d.1966)
Sülüs Besmele yazılı, imzalı, Hicri 1441, 26x38 cm
"1966 yılında İstanbul İstinye'de doğdu. Sarıyer İmam Hatip Lisesinde okudu. Hat sanatı ile tanışıklığı, Hattat Hamid Aytaç beyden dersler almış babası Mustafa Necati Bursalı hoca vesilesiyle oldu. Hat sanatı çalışmalarına 2002 yılında başladı. Hasan Çelebi ve Davud Bektaş hocalardan Rika, Nesih ve Sülüs dersleri almıştır. 2008 yılında İcazetini İrcica'da düzenlenen törenle Hasan Çelebi hocadan almıştır. Hat sanatında klasik usullere bağlı kalarak eser üretmeye devam etmektedir. Cumhurbaşkanlığı Koleksiyonunda ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Halen çalışmalarına Üsküdar'daki atölyesinde devam etmektedir."
Share
Ask a question
Ask a question
HATTAT NURİ
Sülüs yazıyla Besmele ve Nazar Ayeti, imzalı, Hicri 1412 tarihli, 33x33 cm , Tezhib: Serap Çağrıcı 2005
Share
Ask a question
Ask a question
AHMET BURSALI (d.1966)
Nesih yazıyla Fatiha Suresi yazılı, imzalı, Hicri 1441 tarihli, 31x23 cm
"1966 yılında İstanbul İstinye'de doğdu. Sarıyer İmam Hatip Lisesinde okudu. Hat sanatı ile tanışıklığı, Hattat Hamid Aytaç beyden dersler almış babası Mustafa Necati Bursalı hoca vesilesiyle oldu. Hat sanatı çalışmalarına 2002 yılında başladı. Hasan Çelebi ve Davud Bektaş hocalardan Rika, Nesih ve Sülüs dersleri almıştır. 2008 yılında İcazetini İrcica'da düzenlenen törenle Hasan Çelebi hocadan almıştır. Hat sanatında klasik usullere bağlı kalarak eser üretmeye devam etmektedir. Cumhurbaşkanlığı Koleksiyonunda ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Halen çalışmalarına Üsküdar'daki atölyesinde devam etmektedir."
Share
Ask a question
Ask a question
MEYSEM HADUMAN (d.1981)
Talik Fatiha Suresi, imzalı, Hicri 1436 tarihli, 35x25 cm
Share
Ask a question
Ask a question
HÜSEYİN KATİBÜSSULTAN
Talik Karalama, imzalı, Hicri 1315 tarihli, İran, 30x24 cm
Share
Ask a question
Ask a question
SAİD ABUZEROĞLU (d.1980)
Sülüs "Allah Celle Celaluhu" yazılı, imzalı, Hicri 1426 / Miladi 2006 tarihli, Tezhib: Rümeysa, imzalı, 35x35 cm
"1980 yinda Rusya Federasyonuna bağlı Başkurdistan Cumhuriyetinin başkenti Ufa'da doğdu. İlk,orta ve lise tahsilini memleketinde tamamladı. 2001 yılında üniversite eğitimi için İstanbul'a geldi. İstanbul'da hattat Mümtaz Seçkin Durdu ile tanıştı, sülüs ve nesih yazılarını meşk etmeye başladı. Hocasının tavsiyesi üzerine hattat Hasan Çelebi'den de ders almaya başladı. 2004 yılında hocaları Hasan Çelebi ve Mümtaz Seçkin Durdu'dan sülüs ve nesih dallarında icazetini aldı. Uluslararası birçok sergiye eserleriyle katılmış olan sanatçı İstanbul'da çalışmalarına devam etmektedir."
Share
Ask a question
Ask a question
GÜRKAN PEHLİVAN (d.1970)
"Muhammed Aleyhisselam" yazılı, imzalı, Hicri 1429 / Miladi 2008 tarihli, Tezhib: Emine, imzalı, 35x35 cm
"1970 yılında İstanbul’da doğdu. 1999 yılında Fuat Başar’la hat sanatı meşkine başladıktan sonra sülüs ve nesih icazetin aldı . 2015 yılında Hattat Turan Sevgili’den divani ve celî divanî icazetini aldı. Yurt içi ve yurt dışında birçok sergiye katılan, özel koleksiyonlar ile müzelerde eserleri bulunan Pehlivan birçok kurum ve kuruluşta hat hocalığı yaptı. Çeşitli camilerin yazılarını yazan Pehlivan, sıra dışı hilye-i şerifler ve özgün istifler tasarlamaktadır."
Share
Ask a question
Ask a question
HABİB RAMEZANPOUR (d.1976)
Talik yazıyla Kafirun Suresi, imzalı, Hicri 1429 / Miladi 2008 tarihli, 40x34 cm
Share
Ask a question
Ask a question