• Cancel
    Filter
Filter

15. Koleksiyonluk Resim ve Hat Müzayedesi

15. Online Müzayede'de yer alan tüm eserler kurumumuz güvencesinde olup, resim ekspertizleri Yüksek Ressam / Restoratör BAYRAM KARŞİT tarafından yapılmıştır.

15. Online Müzayede 26 Aralık PAZAR günü saat 13:00'dan itibaren CANLI olarak devam edecektir.  Her lotun ekranda kalma süresi 30 saniyedir. Lotlar sıra ile satışa çıkacak ve son 10 saniyede teklif gelmesi halinde her lot 20 saniye daha uzayacaktır.

Ödeme süresi müzayede bitiminden sonra 15 (on beş) iş günüdür, Açık arttırma sonrası "SATIŞ İPTALİ, CAYMA HAKKI, veya ALIMDAN VAZGEÇME" söz konusu değildir,aksi halde  hukuki işlem başlatılır ve cezai şartlar uygulanır.

Sayın koleksiyoner ve sanatseverler, eserlere pey vermek ve "Online Canlı Müzayede"ye katılmak için web sitemiz üzerinden üye olunuz. İlgilendiğiniz eserler ile ilgili olarak +905321715331 numaralı telefondan bilgi alabilir, Hüsrev Gerede Caddesi no: 52/2 Teşvikiye'deki adresimizde eserleri yakından inceleyebilir ve uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.

Lot: 6 » Resim

MÜRECCEL KÜÇÜKAKSOY (1916-2008)

Peyzaj. Tuval üzeri yağlıboya (duralite marufle). 24x32 cm. İmzalı.

"1936 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Türk Tezyinatı Bölümü'nde eğitime başlayan Küçükaksoy, 1938 yılında resim bölümünün Leopold Levy atölyesinde eğitimini devam ettirmiştir. 1942 yılında Yüksek Atölye kısmını tamamlayarak Levy atölyesinin ilk kadın mezunu olmuştur. Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun olduktan sonra 1952 yılında kendi olanaklarıyla Paris'e gitmiş ve buralarda müzeleri gezip , orijinal yapıtları görme imkanı bulmuştur.  Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencilerinden biri olan Küçükaksoy, İngiltere, İtalya ve Almanya'da da sanatsal incelemelerde bulunmuştur. 

İlk sergisini 1950 yılında İstanbul'da Fransa Konsolosluğu'nda açan Küçükaksoy, sanat yaşamında 50'nin üzerinde kişisel sergi açmış ve sayısız karma resim sergisine katılmış önemli kadın ressamlarımızdandır."

Details
Lot: 9 » Resim

ARAKELİAN (XIX)

"Natürmort". İmzalı. Tuval üzerine yağlıboya. 1904 tarihli. 33x41 cm.

 1917'de eski Societa Operaia binasında düzenlenen Galatasaraylılar Yurdu Resim Sergisi kataloğunda, 101 numarada "bir kadın portresi" ve 102 numarada "bir kız çocuğu" adlı çalışmaları görülmektedir. Bunun dışında sanatçının hayatı hakkında ayrıntılı malumat bulunmamaktadır. Eserleri çok çok nadir çıkan Osmanlı Ermenisi sanatçılarımızdandır.

Referans:

Garo Kürkman - Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermeni Ressamlar

Details
Lot: 12 » Resim

NERMİN FARUKÎ (1904-1991)

"Natürmort." Duralit üzerine yağlıboya. 59x47 cm. İmzalı. 1957 tarihli.
*Eserlerine nadir rastladığımız sanatçının koleksiyonluk ve nadir eserlerindendir.

"İlk dönem yapıtlarında Alman neoklasikçiliğin etkisinde kalmış, sonraki çalışmalarında soyut bir anlayışa yönelmiş olan ve Sabiha Bengütaş ile birlikte Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşı.Cumhuriyet'in ilk kuşağını oluşturan sanatçılar arasında bulunan Nermin Faruki  Mısır'dan İstanbul'a taşınan bir aileden gelmektedir. Babası Türkiye’nin ilk parfümeri fabrikatörü olan Mısırlı Ahmed Faruki'dir. Kızının ülkemizde birçok ilke imza atmasında babasının rolü büyüktür. Küçüklüğünden beri Fransızca, Almanca, İngilizce dersleri almış, sanata merakının uyanmasına çalışılmıştır. İlk okulu ve kızların devam ettiği rüştiyeyi bitirdikten sonra o zamanki adı Sanay-i Nefise Mektebi olan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Heykel Bölümüne gitmiştir. Arkadaşı Sabiha Bengütaş ile birlikte İhsan Özsoy ’un öğrencisi olmuştur. Sanayii Nefise Mektebi Âli’si Heykel Bölümü'nün başında olan  Yervant Osgan,   Osman Hamdi Bey’in asistanlığını yaparken ölmüş, yerine  İhsan Özsoy Bey  geçmiş ve Nermin Faruki'de İhsan Özsoy'un başkanlığındaki heykel bölümünde Sabiha Bengütaş ile birlikte öğrenim gören ilk kadın heykelcilerimizden birisi olmuştu.   İDGSA Resim Bölümü’nde okurken, Almanya’ya giderek, öğrenimini Berlin Güzel Sanatlar Akademisi’nde sürdürdü. Bu bölümde öğrenci iken Türkiye’den oraya giderek öğrenim gören başka heykelci ve ressam öğrenciler de vardı.  Türkiye'nin ilk kadın heykeltıraşı olma onuruna sahip olan Nermin Faruki, aynı zamanda Türkiye’nin ilk büst yapan sanatçılarından da birisidir. Geçiş döneminin sanatçı kadınları arasında yer alan  resim yanında heykel ve seramik ile de ilgilenen bir sanatçıdır. İlk kadın heykelcimiz olan Nermin Faruki,  aynı zamanda Türkiye'de ilk heykel sergisini açan kadın heykeltıraşlardandır.  Yurda döndükten sonra daha ziyade resim ve seramik üzerinde de çalışmalarda bulunmuş heykel alanında daha çok büst çalışmalarına ağırlık vermiştir  Nermin Faruki’nin yaptığı büst çalışmaları arasında Hadi Bara, Ahmet Faruki  ve çevresindeki renkli kişileri betimlediği büstleri  ile tanınmıştır. Renkli bir kişiliği olan sanatçı Türkiye'nin ilk kadın cankurtaranı, ilk bronz, büstünü yapan kadın heykelci onuruna da sahiptir. "

Details
Lot: 43 » Resim

SABRİ BERKEL (1907-1993)

"Kompozisyon". Duralit üzeri yağlıboya. İmzalı. 40x33.5 cm. *Yüksek Ressam / Restoratör Bayram Karşit onaylıdır.

*Eserin 163 x 130 cm ebatlarındaki bir benzeri YKY yayınları "Sabri Berkel Dönemler II" kataloğunda sayfa 177'de yayınlanmıştır."

Details
Lot: 47 » Resim

SABRİ BERKEL (1907-1993)

"Fantazi Kompozisyon". Karton üzeri yağlıboya. İmzalı. 35 x 27 cm. *Yüksek Ressam / Restoratör Bayram Karşit onaylıdır.

*Eserin 100 x 70  cm ebatlarındaki bir benzeri ENLEM 80 yayınları "Sabri Berkel" kataloğunda Resim-142 olarak yayınlanmıştır."

Details
Lot: 49 » Resim

SABRİ BERKEL (1907-1993)

"Kompozisyon". İmzalı. Duralit üzeri yağlıboya. 20.5 x 40.5 cm. *Yüksek Ressam / Restoratör Bayram Karşit onaylıdır.

*Eserin 139 x 277 cm ebatlarındaki bir benzeri ENLEM 80 yayınları "Sabri Berkel" kataloğunda Resim-88 olarak yayınlanmıştır."

Details
Lot: 50 » Hat

MACİD AYRAL (1891-1961)

Celi Sülüs İstif. Ketebeli. 39x55 cm. Hicri 1341 /M. 1922 tarihli. "Cennâti ‘adnin mufettehaten lehumu-l-ebvâb" ayeti yazılı.
(Bütün kapıları kendilerine açılmış olan Adn cennetleri vardır/ Sad:50)

*Yazı kalitesi , nadiriyeti ve kondüsyonu itibarı ile koleksiyonluk bir eserdir.

 

"Türk hat san‘atının büyük bir buhran yaşadığı geçtiğimiz yüzyılın en ma’rûf hattatlarından biri olan Mâcid Ayral, hüsn-i hattaki kudreti ve imzasız yazıların kime ait olduğunu, tarihi ve dönemine kadar tefrîk edebilecek kadar derin hat bilgisi ile hattâtîn meyânında da bir hayli mu’teber olmuştu. Nitekim Bâb-ı Âlî Caddesi’ndeki yazıhânesi zamanın önde gelen hattatlarının biraraya gelerek, hüsn-i hat sohbetleri yaptıkları bir mahfil hâline gelmişti. 

1953 senesinde emekli olduktan sonra Ankara’dan İstanbul’a dönerek, Güzel San‘atlar Akademisi’nde ve Süheyl Ünver’in Topkapı Sarayı Müzesi’nde kurduğu nakkaşhanede talebeye hüsn-i hat dersleri vermiş olan Mâcid Ayral, yazı tarifindeki açıklığı ve meşk yazımındaki kabiliyeti ile tâlibân meyânında da bir hayli rağbet görmüştür. Hatta bu şöhreti sınırları dahi aşmış, Irak’dan aldığı davet üzerine gittiği Bağdat’daki mesâ’îsi esnâsında da bir hayli şâkird yetiştirmiştir."(Alıntı: İsmail Orman)

 

 
Details
previous
Go to Page: / 5
next